Stefan Cel Mare Timisoara

Proiectul de reabilitare a vitrinelor istorice de pe strada Stefan cel Mare nr. 2 Timisoara, vitrine ce fac parte din parterul caldirii istorice a Palatului Stefania Timisoara, a fost parte integranta dintr-un proiect mai amplu al Primariei Timisoara in colaboarare cu Societatea Germana Pentru Cooperare Tehnica (GTZ). Acest proiect de  “reabilitare prudenta si revitalizare economica a cartierelor istorice din Timisoara” s-a desfăşurat în baza Acordului interguvenamental româno-german.

Imobilul din strada Ştefan cel Mare, nr. 2, “Palatul Ştefania” Timisoara a fost construită cu scopul de a fii inchiriata, iar chiriile să servească “Azilului Orăşenesc”, clădirea adăpostea şi “Clubul Cetăţenilor” din Cartierul Fabric. În anul 1918, noul proprietar, Rudolf Totis, a redenumit edificiul “Palatul Ştefania”.

Lucrarile de reabilitare au constat in inlocuirea vitrinelor vechi metalice, vitrine nepotrivite pentru fatada cladirii, cu vitrine de lemn noi cu un puternic iz istoric, foarte aproape de cele originale.

Proiectantul acestei vitrine monumentale a apartinut pana in cel mai mic detaliu unui renumit architect local (Timisoara) Mihai Botescu.

Complexitatea si dimensiunile impresionante al acestor vitrine a facut ca cei de la Societate Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ) sa aprecieze ca fiind “cea mai mare vitrina din Estul Europei”.

Timisoarenii sunt mandri ca orasul lor isi inoieste fata intr-un mod care nu contrasta cu denumirea de Mica Viena. Imaginile sunt prea putin edificatoare a ceea ce inseamna aceste vitrine a caror dimeniuni de 34 m pe lugime si 5,5 m pe inaltime si a caror ornament cantareste “doar” 6 tone.

Bio Ferestre si Usi din lemn stratificat a realizat acesta lucrare cu o deosebita placere si mandrie profesinala reusind cu success sa implementeze acest proiect record Est European.

Lasă un comentariu