Ce este gradina de iarna?

Germana: wintergarten – Engleza: conservatory, sunroom– Franceza: veranda

Vine toamna, terasa de vara devine intunecata, rece si neprietenoasa. Este dovedit ca lumina naturala ajuta la imbunatatirea generala a sanatatii si a starii psihice.

Cum putem profita de beneficiile luminii naturale in lunile de iarna?

O solutie pentru prelungirea verii pe terasa ta este “gradina de iarna” (sera).  Solutiile moderne de izolare cu sticla fac posibil construirea “wintergarten”-ului ca parte integranta din casa, putand fi folosita ca o extensie a propriului tau living.

Cum incalzim Gradina de iarna?

Cea mai raspandita metoda de a incalzi Gradina de iarna (wintergaten-ul) este incalzirea in pardosea. Se pot implementa si celelalte metode de incalzire dar nu sunt la fel de eficiente termic si estetic.

Ce izolatie are acoperisul sau peretele Gradinii de iarna?

Daca un perete convenctional de caramida (30 cm grosime) are indicele de transfer termic lambda de 1 – 1.2 W/mK, sticla tripa care compune peretele sau acoperisul wintergarten-ului are o valoare mult mai mica ajungand pana la valori de 0.5 W/mK, in consecinta nu veti avea pierderi de energie.

 

Cum rezolvam “efectul de sera” din interiorul Gradinii de iarna?

Desi sticla folosita este pentru patru anotimpuri cu proprietati de respingere a caldurii solare, suprafata vitrata mare creeaza un mic efect de sera.

Daca zona in care se amplaseaza Gradina de iarna este mai umbrita atunci niste ferestre din lemn amplasate in colturi opuse va creea ventilatia necesara. Daca insa wintergarten-ul are expunere sudica vor fi necesare sisteme de umbrire artificiale.

Lasă un comentariu