De ce se foloseste lemnul stratificat la fabricarea tamplariei?

Stratificarea lemnului are o importanta deosebita, deoarece un profil stratificat nu se deformeaza in timp, ceea ce ii ofera atat o garantie mai indelungata cat si diferite calitati fizice suplimentare.

Lemn Rasinos cu Taiere radiala si semiradiala

Dupa cum ati vazut in  “Ce este Lemnul Stratificat?” cele trei lamele taiate radial sau semiradial isi anulează reciproc tensiunile interioare de incovoiere astfel profilul din lemn stratificat isi pastreaza liniaritatea zeci de ani.

Problematica taierii radiale este esentiala mai ales pentru fetele vizibile si indeosebi pentru fata exterioara neavand loc exfolieri de fibra de lemn la intemperii, lucru care se intampla la taierile tangentiale.

 

Sfat : Nu achizitionati tamplarie din lemn stratificat din lamele taiate tangential, veti avea probleme foarte mari in timp !

 

Diferenta dintre taierea radiala si tangentiala este dupa cum se vede atat ca structura cat si ca rezistenta in timp ( tendinta lamelei de a se transforma in burlan).

Taiere Radiala                                                                          Taierea Tangentiala

Diferete Radial Tangential

 

 

Foarte important este ca profilul stratificat sa aiba lamele de grosimi apropiate, numai
 in acest fel se anuleaza reciproc tensiunile dintre fibre.
Dispunerea radiala a fibrei
Lemn Radial

 

O mare parte din firmele din Romania omit acest lucru cu buna stiinta (pret mic…) facand diferite smecherii:

  • aplicarea unor furnire (5 mm – 10 mm) frumose pe exterior iar mijlocul profilului este un profil monobloc de proasta calitate (tangential, cu noduri, etc…) ceea ce va duce in timp la deformari iremediabile. Este normal ca lamelele de 5 mm – 10 mm, nu au cum sa contrabalanseze tensiunile din monoblocul de 50 mm – 80 mm.
  • lamelarea din trei lamele egale dar cu mijloc de esenta si calitate scazuta ( de ex.  Lamela Superioara si Inferioara
    Lemn tangential

    de stejar iar mijloc de brad). Aceste combinatii de materiale cu dilatatii la temperatura si umiditate diferite vor duce in timp la desprinderea lamelelor irmediabil.

  • folosirea materialului ieftin cu fibra tangentiala ceea ce duce in timp la exfolieri de fibra lemnoasa.

 

Sfat: Atentie marita la achizitionarea tamplariei din lemn stratificat: fara lamele tangentiale, fara combinatii neavizate de esente de lemn si fara furnire frumoase pe suprafata!

2 thoughts on “De ce se foloseste lemnul stratificat la fabricarea tamplariei?

Lasă un comentariu