Restaurarea vs. Inlocuirea Ferestrelor din zone “Monumente Istorice”

Restaurarea vs. Inlocuirea Ferestrelor Lemn Fereastra lemn foarte veche pentru restaurare

Majoritatea oamenilor cred ca, atunci cand tamplaria veche de lemn incepe sa se deterioreze singura modalitate este de a o inlocui,  indeosebi cu o tamplarie inestetica si neadaptata la realitate din PVC.

Nu aceasta este neaparat solutia.  O alta optiune este gasirea unei firme care sa se ocupe cu restaurari de ferestre si usi din lemn.

Restaurarea ferestrelor dumneavostra poate avea mai multe avantaje decat sperati.

Aspect
Ferestre din PVC incearca sa imite de multe ori diferitele stiluri de ferestre traditionale vechi, dar de multe ori strica fatade de o importanta istorica sau chiar monumente arhitecturale. De cele mai multe ori datorita indiferentei,

inculturii,  inclinatiei romanilor spre kitsch-ul occidental sau oriental,  se trece peste aceste aspecte rezultand imagini grotesti ale oraselor romanesti.  In general, autoritatile locale nu autorizeaza astfel de ferestre de PVC in locuri protejate arhitectural.

O casa din secolul XVIII sau XIX  cu ferestre din PVC e cel mai ciudat si urat lucru pe care il poate face un proprietar cu casa lui.

Confort, securitate si cost
Ferestrele vechi incep sa isi arate varsta in momentul in care nu se mai inchid, au vopseaua (lacul) decojit, feroneria uzata, insa un tamplar priceput, experimentat in restaurari va va remedia cu costuri mult scazute aceste probleme. Cu feroneriile inlocuite cu altele noi, cu vopseaua sau lacul refacut ferestrele vechi de lemn pot fi restaurate si sa corespunda pe deplin sigurantei, confortului termic si de zgomot impuse de societatea de azi.  Ca siguranta,  montarea unei alarme in valoare de 100 Euro va va face sa economisiti o gramada de bani fata de  diferite sisteme de siguranta si antiefractie la ferestrele noi.
Un alt factor de cost, care trebuie luat  in considerare este faptul ca, casa ta traditionala veche va avea o valoare inestimabil mai mare cu ferestre restaurate corespunzator decat cu ferestrele nepotrivie.  Odata pierduta aceasta valoare arhitecturala a  casei tale, valoarea casei va fi doar una intrinseca (pereti, acopris, etc… ), care cu siguranta e mult mai mica decat valoarea ei ca ansamblu arhitectural.

Nu vrem sa facem apologia ferestrelor de lemn, dar daca nu aveti cu adevarat alta solutie de a restaura vechile ferestre de lemn si doriti inlocuirea lor, singura dumneavostra optiune este de a le inlocui cu ferestre de lemn stratificat care sa imite aproape perfect vechile ferestre de lemn.

Nu uitati,  pentru toate modificarile la ferestrele dumneavoastra (monument istoric),  trebuiesc obtinute aprobari de la autoritatile locale.

Lasă un comentariu