Ce este umiditatea din aer? Cum se formeaza condensul?

Condensarea la ferestrele din lemn stratificat

Definiţie – Umiditatea din aer este cantitatea de apa suspendata in aer, umiditatea variaza in functie de temperatura.

Condensarea apare in momentul in care aerul cald si umed vine in contact cu un obiect rece.  Aerul cald poate acumula o cantitate mai mare de apa (umiditate) decat aerul rece.

In momentul in care aerul cald intra in contact cu o suprafata rece, apa din aer condenseaza pe suprafata rece, astfel ca, picaturi mici de apa se vor forma pe obiectul rece (condens).  Daca obiectul este foarte rece picaturile vor ingheta formand formatiuni de gheata (pe geam se formeaza asa zisele flori de gheata).

Daca obiectul nu este destul de rece apa ramane sub forma de picaturi mici care se vor mari ajungand la un moment dat sa se prelinga pe respectiva suprafata. In aceasta situatie condensarea devine o problema grava cauzand daune ferestrelor din lemn stratificat cat si la celor din PVC sau aluminiu, peretilor, pardoselilor.

Va interbati de ce are loc condensul la noile ferestre?

1. La ferestrele vechi, datorita faptului ca nu se inchideau ermetic, era posibila circulatia aerului in jurul ferestrei, astfel ca, aerul cald si umed nu ajungea pe suprafata rece a sticlei;

2. La ferestrele noi de lemn, PVC sau aluminiu inchiderea fiind ermetica, nu mai are loc o circulatie a aerului, blocand schibul de aer cu exteriorul, astfel ca, aerul incepe sa acumuleze umiditate ( de la gatit, spalat, imbaiat, respiratie, etc…), care condenseaza pe geamul rece.

Care este limita maxima a umiditatii in casa ta?

Umiditate dintr-o casa trebuie mentinuta la un nivel de sub 50 %. In aceste conditii ferestrele dumneavoastra cu siguranta nu vor condensa, peretii nu vor mucegai, sanatatea dumneavoastra nu va avea de suferit, iar mirosul in casa dumneavoastra va fi unul placut.

Cum se poate controla umiditatea din casa ta?

1. Folositi cu moderatie cuptoarele si plitele de gatit;

2. Hotele de la bucatarie sa aiba evacuare exterioara nu interioara;

3. Aerisiti intens casa cateva minute in fiecare zi;

4. Folositi eventual facilitatea ferestrelor moderne de microventilatie;

5. Lasati deschis eventual hornul de la semineu;

6. Daca aveti subsol dotati-l cu un dezumidificator;

7. Verifici in mod special tipul de geam (LOW-e sau nu, cu gaz sau nu, dubla sau tripla).

In concluzie nu dati vina pe ferestrele noi pentru condensul care se formeaza in casa dumneavoastra: incercati sa urmati cele 7 sfaturi.

Lasă un comentariu